Afbeelding

Uitloper Azorenhoog geeft goed weer richting weekend

ma 8 april 2024 Weer

Afgelopen zondagavond was een zeldzaam fraai kleurenspel te zien aan de westelijke horizon ten tijde van de zonsondergang. Menigeen kan het zich nog zo inbeelden. 

Dat de NOS niet altijd zeer zuiver is in haar berichtgeving bleek wel op maandag toen er een artikel verscheen over de kleurige zondagavond.

Er werd namelijk beweerd dat voornamelijk het Saharazand de oorzaak was van de prachtige, diep roze en paarse verkleuringen van het wolkendek op veel plaatsen. Dat is onjuist want de golf met Saharastof was op zondagavond al het land uit, zo lieten de zogenaamde trajectoriën zien. Er was dus een andere oorzaak die de hemel zo intens liet kleuren. Een combinatie van flink wat berkenpollen in de lucht en betrekkelijk lage vochtvelden die er op het juiste moment waren zondagavond, deed het hem namelijk. Door de lage stand van de zon werden juist de rode en paarse kleuren het fraaist gereflecteerd. 

Voorlopig is er geen stof dat via Noord-Afrika wordt meegenomen naar de Benelux. Toch kruipt het kwik weer op de komende dagen met rond zaterdag alweer maxima van 20 graden of iets meer. April grossiert nu al in warme dagen en dat was de afgelopen decennia vaak anders.

Tot en met zondag blijft het veelal nagenoeg droog in Noordoost-Overijssel waarbij het dus weer zachter wordt. Op dinsdag staat er veel wind achter een depressie die wegtrekt. Boven de open velden van het Torengebied staat enige tijd een (vrij) krachtige zuidwester.

Een flinke uitloper van het Azorenhoog manifesteert zich diagonaal boven het westen van Europa de komende dagen. Deze setting onderdrukt de buienactiviteit en geeft meer ruimte voor de aprilzon. Ook de vlagerige zuidwestenwind neemt duidelijk in kracht af vanaf woensdag. Al met al levert deze ontwikkeling gewoon prima aprilweer op komende dagen.

Vanaf zondag wordt het sterk wisselvallig en rond het midden van de komende week daalt de temperatuur gevoelig bij een stevige noordwester. Zelfs een keer een graadje nachtvorst is niet ondenkbaar, maar is volkomen normaal voor half april. Tot diep in juni kan nachtvorst soms nog voorkomen in Oost-Nederland. 

Weerman Marc Putto

Afbeelding
Jongeren uit Den Ham helpen Armenië Twenterand 1 uur geleden
Grens Heuvelen Classic op 8 juni
Toerclub H.W.V organiseert toertocht op 8 juni Nieuws Ingezonden 2 uur geleden
Afbeelding
"Een uitvaart moet vooral een waardevolle herinnering creëren" Partnerbijdrage 2 uur geleden
Afbeelding
Kerkdiensten van 9 en 12 mei Kerk 2 uur geleden
Afbeelding
Medische diensten van Hemelvaartsdag 9 mei en 11 en 12 mei Medisch 3 uur geleden