Mag je blijven wonen waar je nu woont?
Mag je blijven wonen waar je nu woont? Ellen Gast-Geerdink

Wie is de Piekbelaster?

wo 15 maart 2023 Hardenberg

Laatst pakte ik een theezakje met een leuke vraag: “Wil je blijven wonen waar je nu woont?”. Voor mij zou het woordje ‘wil’ veranderd moeten worden in ‘mag’. Daar hoop ik binnenkort antwoord op te krijgen. Ergens in april wordt er een stikstofloket geopend, dan wordt duidelijk wie er tot de drieduizend piekbelasters hoort.

Wie een piekbelaster is? Dat schijnt niemand nog te weten, het hangt namelijk af van de plek en hoeveel andere stikstofuitstoters er in de buurt zitten. Een kleine biologische boerderij aan de rand van een N2000 gebied kan een piekbelasters zijn en moet verdwijnen. Een vervuilende fabriek, in een dichtbevolkt gebied, mag door blijven produceren.

Wij moesten al eens plaatsmaken. Niet voor natuur, maar voor industrie en woningbouw. Die industrie kwam er, maar er is nog geen woning gebouwd op onze landbouwgrond. Wat er wel kwam was een zonne’park’, en deze wordt de komende jaren waarschijnlijk nog verder uitgebreid. Industrie en energie in plaats van voedselproductie in deze voormalige groene longen van de stad. 

Ons nieuwe bedrijf staat op een afstand van 1,2 km van Engbertsdijksvenen, een stikstofgevoelig N2000 gebied waar de biodiversiteit ernstig onder druk staat, zo lees ik op de website. Zijn wij dan de piekbelaster die dit veroorzaakt? 

We zullen binnenkort een uitnodiging ontvangen uit Den Haag om onze gegevens in te voeren in een systeem. Het voelt een beetje als een test uit ‘Wie is de mol?’ en een vrijstelling of een joker inzetten mag vast niet. De eliminaties worden uitgevoerd door Minister van der Wal. Wat zullen wij krijgen, een rood of een groen scherm? Ssspannènd!

Ellen

Melkveebedrijf Gast-Geerdink Sibculo

Een paar toppers
Leuke wedstrijd voor GV Gramsbergen Sport Ingezonden 7 uur geleden
Acro duo Michelle en Emmelieke en trio Meike, Ilse en Indy
Acro teams TSH op plaatsingswedstrijd NK Sport Ingezonden 9 uur geleden
Afbeelding
N48 dicht na eenzijdig ongeluk met Corvette, herstelwerkzaamheden gaande Hardenberg 9 uur geleden
Afbeelding
Drie kampioenen bij v.v. Den Ham Sport Ingezonden 10 uur geleden
Afbeelding
Baby's houden van boeken Hardenberg 12 uur geleden