Afbeelding

Jom Hasjoa: Holocaust herdenking in de voormalige synagoge

do 2 mei 2024 Coevorden

Op maandag 6 mei wordt in de voormalige synagoge van Coevorden de vijftiende Jom Hasjoa-herdenking gehouden. Jom Hasjoa betekent: dag der vernietiging. De herdenking van de moord op de Europese Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog vindt wereldwijd plaats. Deze herdenking is in 1953 voor het eerst door Israël ingevoerd. 

In het Synagoge-museum worden de namen onder andere door scholieren van De nieuwe Veste en vrijwilligers voorgelezen van de 146 Joden uit Coevorden, Dalen, Zweelo/Meppen en Sleen die tijdens de Holocaust zijn vermoord. De herdenking heeft een Joods karakter, met onder meer het uitspreken van de ‘Kinah’ - een klaagzang - en het ‘Kaddiesj’ - een gebed - waarin mensen hun vertrouwen in God uitspreken. De herdenking begint om 19.00 uur. Geen entree.

Tien rozen

De herdenking in Coevorden wordt afgewisseld met muziek en gedichten. Tot slot zal het Hatikvah klinken, het officiële volkslied van Israël, gevolgd door het Wilhelmus. Aansluitend worden buiten bij het monument tien rozen gelegd omdat er 10 Joodse mannen nodig waren om een gebedsdienst te kunnen houden. Vertegenwoordigers van de gemeente en de kerken in Coevorden verlenen hun medewerking aan deze herdenking. 

Jom Hasjoa

De Jom Hasjoa-herdenking in Coevorden heeft ieder jaar een ander thema. Deze keer is dat ‘Compassie’. Met deze herdenking wil Stichting Synagoge Coevorden ervoor zorgen dat de namen van de vermoorde Joodse inwoners van onze gemeente niet vergeten zullen worden. We hopen dat hun nabestaanden door het herdenken troost en erkenning kunnen vinden. Maar we willen er ook zorg voor dragen dat het door de uitgemoorde Joodse gemeenschap nagelaten cultureel erfgoed respectvol bewaard blijft. We doen dat door het houden van deze jaarlijkse herdenking, maar ook door in de maand oktober aandacht te geven aan het feit dat de Coevorder Joden in de nacht van 2 op 3 oktober uit hun huizen zijn gehaald en via doorgangskamp Westerbork naar de vernietigingskampen zijn gedeporteerd. 

Afbeelding
Geslaagde donateursactie Ommen 21 minuten geleden
Afbeelding
Uitslag sjoelen Hardenberg 39 minuten geleden
Dansen en genieten
Dansen en genieten als in je jonge jaren met live muziek van Way Back Nieuws Ingezonden 1 uur geleden
Afbeelding
"Locatie voor nieuwe school bij sportveld is ongeschikt" Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Nationaal kampioenen gehuldigd Coevorden 2 uur geleden