De Toren Nieuws Stop pesten op het Werk

Stop pesten op het Werk

Nieuws
21 Apr

Op de Landelijke Dag tegen Pesten zijn er her en der in Nederland veel activiteiten ontplooit tegen pesten. Tijdens de activiteit in Ouwehands Dierenpark zijn er in korte tijd veel handtekeningen opgehaald voor de petitie 'Stop pesten op het Werk!'. Onder andere een aantal bekende Nederlanders hebben hun handtekening gezet.

De petitie 'Stop pesten op het Werk!' is een initiatief van een aantal slachtoffers, de Stichting Pesten op de werkvloer, de Stichting Stop Pesten Nu! en de Vrije Universiteit (VU) afdeling Adriba. De petitie bepleit dat er een einde komt aan de situatie dat de overheid als het gaat om het aanpakken van pesten op het werk een papieren tijger is zonder tanden, met als gevolg te weinig preventie. We zijn heel blij dat het ministerie van SZW de voorlichtingscampagne Pesten op de werkvloer dit jaar gaat inzetten, en zo nieuwe slachtoffers wil voorkomen. Maar echte stappen zet je pas als je alles doet: bestaande slachtoffers adequaat helpen, bedrijven op hun verantwoordelijkheid wijzen en helpen bij preventie en voorkomen dat pestgedrag nieuwe slachtoffers eist. Denk je dat het goed geregeld is in Nederland, omdat in de wet staat dat pesten op de werkvloer moet worden aangepakt? Mis! Door slechte handhaving en slechte begeleiding blijven er slachtoffers op het werk bijkomen die voor hun leven zijn getekend, en houd je verpeste werksferen en collega's die hun werk hierdoor niet meer goed kunnen doen. Pesten op het werk kost een slachtoffer vaak zijn gezondheid en zijn baan, en de Nederlandse samenleving jaarlijks miljarden. De aanpak van pesten op de Nederlandse werkvloer is nu een wassen neus. De overheid is in deze een papieren tijger zonder tanden, die niet effectief kan optreden tegen pesten op het werk. Het lijkt er zelfs op dat de overheid op dit moment niet kan opkomen voor de slachtoffers, en de pesters in de hand speelt door onvoldoende te handhaven. Zo komt de gewenste preventie natuurlijk nooit op gang.

Samenvatting petitie

Instanties die zich bezig houden met de aanpak van pesten op het werk moeten echte tanden krijgen; goede hulp voor slachtoffers; beschikbaarheid onafhankelijke vertrouwenspersonen, artsen en mediators; uitbreiden toegankelijkheid en bevoegdheden Landelijke Klachtencommissie Ongewenst Gedrag

en allerbelangrijkste: preventie en bewustwording. Het aanbieden van de petitie staat gepland op dinsdag 28 april. Ter voorbereiding aanbieden petitie zijn er diverse gesprekken geweest onder andere met Tweede Kamerleden.

Meer nieuws

WAVIN kiest voor duurzaam Van de redactie
Maandag 18 juni 2018 om 15:00 uur
Keet Kleur bij Azoelen Van de redactie
Maandag 18 juni 2018 om 13:30 uur
Jubilerende leden bij LOTUS verenigi... Van de redactie
Maandag 18 juni 2018 om 11:30 uur
Leden Pels&Pluim zetten de hokken open Van de redactie
Maandag 18 juni 2018 om 13:30 uur
Zomerzang op evenemententerrein Van de redactie
Maandag 18 juni 2018 om 12:00 uur
De Triangel ontvangt het boek Bartel... Van de redactie
Maandag 18 juni 2018 om 16:00 uur