De Toren Nieuws Ondernemers willen vooruit

Ondernemers willen vooruit

Nieuws
3 mei

In het najaar van 2016 was Weekblad De Toren in gesprek met Eduart Plate, centrummanager van de gemeente Hardenberg. Hij vertelde in het nieuwsbericht over zijn plannen met betrekking tot de leegstand in Hardenberg, het voornemen om van elke straat een profiel te maken, de zondag openstelling, betaald parkeren, horeca op de markt et cetera..

Sinds Eduard Plate vanaf 1 juli 2016 actief is als centrummanager voor de gemeente Hardenberg is er al veel veranderd. "Afgelopen tijd zijn er negen winkels bijgekomen, T mobile, Bloemenhuis Linz, Goodz 4 for Fashion, Vinnies, Hunkemölller, Miss Etam, Shop-in-Shop. heropening Blauwe Shop en MS Mode. Er vonden in de Voorstraat grote verbouwingen plaats bij restaurant Street One, Trekpleister, Saluut Men and Women's Wear en Kamst Mode. Naast Cucina 39 bevindt zich nu een leuke koffiewinkel. En kapsalon Dana heeft zich ook gevestigd". Wat de horeca betreft is Eethuys De 4 Seizoenen omgetoverd tot BijOns, en worden er binnenkort twee nieuwe horecagelegenheden geopend, BLIJ op de markt en het nieuwe Mexicaans restaurant Dos Pimientos aan het Oosteinde. Bovendien gaat op 5 mei aan de Vechtovers Amused open. Eerder was dit een Grieks restaurant.

Creatieve Hotspot

Als je door Hardenberg loopt zag je veel leegstaande panden maar dat is in een half jaar tijd al een stuk minder geworden. Toch heeft Eduard Plate nog wel het idee om de leegstaande panden aantrekkelijker te maken. "Met het museum Stadhuus - het Historisch museum in Hardenberg - zijn wij op dit moment bezig met een tijdelijke tentoonstelling over het Klooster Sibculo in de Fortuinstraat. Dat gaat begin mei open. Daarnaast zijn we bezig met de creatieve hotspot. We hebben een eerste bijeenkomst gehad met mogelijke deelnemers. Maar eerst wordt met onder andere de Provincie Overijssel en gemeente Hardenberg overlegd over de haalbaarheid en hoe we dit idee het best kunnen invullen". Met creatieve hotspot wordt bedoeld het tijdelijk invullen van leegstaande panden door de creatieve en ambachtelijke sector. Het kan gaan om een meubel- of modeontwerper die zijn werk toont, maar ook een kunstenaar die zijn werk toont en verkoopt.

Profiel

Centrummanager Eduard Plate wil in samenwerking met ondernemers en gemeente Hardenberg van alle straten een profiel maken. Deze profielen zijn een hulpmiddel om het centrum aantrekkelijk te maken en leegstand aan bij de entrees en in de aanloopstraten te voorkomen. "De Voorstraat heeft veel oude gebouwen. Hier zitten veel restaurants zoals BijOns en Cucina 39, veel nieuwe ondernemers. Dan ga je ook op zoek naar bedrijven die hier bij passen". Samenwerking tussen vastgoedeigenaren en ondernemers is hierbij belangrijk. "Dit is een actiepunt voor het jaar 2017. We hebben de eerste stappen hierin gezet. De komende maanden wordt er straat voor straat gestart". De herontwikkeling en verbetering waar op gericht wordt is de Spinde (functieverandering), de Europaweg/Bruchterweg (functieverbetering) en Voorstraat (herprofilering). Daarnaast is het de bedoeling om straatambassadeurs in het jaar 2017 aan te stellen. Voor de beleving van een centrum is horeca erg belangrijk. "Op het Marktplein is nog veel ruimte voor terrassen. De eerste stap om de markt gezelliger te maken is gezet. Bij BLIJ zal een ruim terras komen", aldus Eduard.

Gratis parkeren met blauwe zones

Om het aantal bezoekers in het centrum te vergroten en de verblijfsduur te verlengen doen we als ondernemers al heel veel. En de samenwerking met de gemeente is goed. Maar we hebben ook een steuntje in de rug nodig. Daarom zetten we in op het gratis parkeren met blauwe zones. De invoering van betaald parkeren betekende meer drempels om naar het centrum te gaan. Het regent klachten van bezoekers. Het aantal parkeertransacties neemt ook af. Het centrum is te klein voor de combinatie betaald parkeren en om te concurreren met aanbod in de regio. In steeds meer plaatsen in de regio zoals Raalte en Steenwijkerland is het betaald parkeren afgeschaft. "Het afschaffen van het betaald parkeren, de zondag openstelling en het Centrum ontwikkelingsfonds zijn speerpunten waarvoor we op dit moment bij de politiek lobbyen. De binnenstad is de motor voor aantrekkingskracht van de gemeente Hardenberg en voor nieuwe banen. Het Centrum Ontwikkelingsfonds is een fonds, dat starters en verhuizers een steuntje in de rug geeft. Dit kan ingezet worden voor een aantal transities bij met name de Spinde en de Europaweg".

Ondernemers willen vooruit

Voor het centrum van Dedemsvaart wordt ook een centrummanager gezocht. Op de vraag of Eduard hier ook centrummanager wordt antwoordt hij het volgende: "Ook in Dedemsvaart is heel veel positiefs te bereiken. Ik zie hier wel mogelijkheden. Maar het is net iets te dicht bij Hardenberg".

Eduard Plate vind het leuk om in Hardenberg te werken. "Ondernemers willen vooruit. En de inwoners van Hardenberg komen graag in hun stad. We kunnen veel bereiken door het actieve centrummanagement, maar ook door de betrokkenheid van de gemeente Hardenberg en de Provincie. Sommige verbeteringen vragen meer tijd, maar het kompas staat goed. Ik hoop dat de politieke partijen onze signalen over bijvoorbeeld gratis parkeren en zondagopening goed oppakken. Het is hard nodig, want we moeten in kunnen spelen op kiezende consumenten. We doen veel, maar zijn er nog lang niet. Dan heb je een politiek steuntje in de rug nodig. De resultaten die we nu boeken zijn de oogst van goed luisteren en praktisch samenwerken met een goede strategie. En door gewoon te doen".

Meer nieuws

Komt het schoenmakershuisje terug? Van de redactie
Maandag 19 november 2018 om 15:31 uur
Turftrappers verbinden Hardenberg en... Van de redactie
Maandag 19 november 2018 om 14:07 uur
Intervisie voor zorgvrijwilligers ui... Van de redactie
Maandag 19 november 2018 om 12:59 uur
Mooie paddenstoel Van de redactie
Maandag 19 november 2018 om 11:51 uur
Duurzaam wonen voor iedereen Van de redactie
Maandag 19 november 2018 om 10:00 uur
Beleef TV voor Vechtdalhuis Van de redactie
Maandag 19 november 2018 om 14:00 uur