De Toren Nieuws Monstertocht voor rolstoelbus

Monstertocht voor rolstoelbus

Nieuws
8 Jun

Bijna 1.800 kilometer fietsen om te zorgen dat gehandicapte kinderen naar school kunnen. Het klinkt vreemd, maar dat is precies wat Jan Berenst uit Mariënberg en zijn schoonzoon Adrie Winters uit Swifterband gaan doen. In twaalf dagen tijd fietsen zij naar Oekraïne om geld in te zamelen voor de aanschaf van een rolstoelbus voor gehandicapte schoolkinderen. Tijdens hun tocht worden ze begeleid door (klein)zoon Frank Winters. Op maandag 13 juni vertrekken ze.

Jan (67) en Adrie (43) zullen per dag zo'n 150 kilometers 'wegtrappen'. Daar zien ze niet tegenop. Beiden zijn fervent fietsers, goed getraind en omdat Frank (23) hen met de auto begeleidt, hoeven ze geen bagage mee te trappen. Bovendien is dit niet hun eerste tocht over grote afstand. Berenst: “In 2001 ben ik van Roemenië naar Nederland gefietst. Helemaal solo: bagage in een rugzak, zelf onderdak zoeken, mooi maar eigenlijk te zwaar. In 2004 ben ik heen en terug naar Roemenië gefietst, 3.600 kilometer in totaal. Adrie begeleidde me toen op de motor, hij nam de bagage mee en regelde het onderdak. Dat was een hele mooie tocht. En in 2014 hebben Adri en ik, samen met iemand uit Duiven, een tocht naar Polen gemaakt voor Pax-Christi”. Ook beide andere tochten waren voor een goed doel. De eerste tocht diende om geld in te zamelen voor het opzetten van een winkeltje in tweedehands kleding, de tweede keer kon een combine worden aangeboden aan een corporatie van boeren op het Roemeense platteland. “Die combine is nog steeds in gebruik”, weet Berenst.

Dat de tochten telkens naar Oost-Europa leiden, is niet toevallig. “Ik ben heel erg geïnteresseerd in Oost-Europa. Tot een paar jaar geleden woonde ik in Bergentheim waar ik deel uitmaakte van het Roemeniëcomité, hier in Mariënberg ben ik lid van de Oekraïne Commissie. Het is heel dankbaar werk. Vooral in de dorpjes in Oost-Europa is de levensstandaard totaal anders dan hier. Eigenlijk zou iedereen daar een tijdje moeten doorbrengen. Dan realiseer je je hoeveel welvaart we hier hebben”.

Rolstoelbus

Dit keer verslinden de fietsers de kilometers voor steun aan kinderen met een beperking in Oekraïne. Daar worden verstandelijk en/of lichamelijk gehandicapten gezien als een last voor de maatschappij. Kinderen worden daarom binnengehouden, uit het zicht van de maatschappij. Voor hen is er geen (aangepast) onderwijs of opvang. Oekraïne kent één type onderwijs en wie daar niet in past, blijft thuis. Daardoor kan één van de ouders niet werken, terwijl beide ouders eigenlijk wel moeten werken om in het levensonderhoud te voorzien. De protestantse kerk van Transkarpatië is in 2014 in de omgeving van Beregszaz een initiatief gestart om kinderen met een verstandelijke of meervoudige lichamelijke beperking te begeleiden naar een zo zelfstandig mogelijk leven en hun een plaats in de maatschappij te geven. De Oekraïne Commissie Mariënberg wil dit project steunen door een rolstoelbus aan te schaffen waar deze kinderen gebruik van kunnen maken. Het geld daarvoor, zo’n 15.000 euro, willen ze inzamelen met de verkoop van miniatuurbusjes én de sponsorfietstocht naar Oekraïne.

De route leidt hen door Duitsland, Oostenrijk en Hongarije naar Oekraïne. Onderweg maken ze gebruik van moderne navigatie, maar de ‘ouderwetse’ kaart is niet afgezworen. Berenst: “De navigatie stuurt je soms een zandpad op en dat wil je niet met een racefiets”. Bij de ontvangst in Oekraïne, waarbij ook enkele leden van de Oekraïne Commissie aanwezig zullen zijn, hoopt Berenst te kunnen melden dat er voldoende geld bijeen is gebracht voor de bus. Op dit moment, ruim een week voor vertrek, is ongeveer 10.000 euro binnen. Wie de actie wil steunen, kan een bijdrage overmaken op NL31RABO0384617204 ten name van Stichting Mariënberg-Oekraïne, KvK 05074432.

Meer nieuws

Komt het schoenmakershuisje terug? Van de redactie
Maandag 19 november 2018 om 15:31 uur
Turftrappers verbinden Hardenberg en... Van de redactie
Maandag 19 november 2018 om 14:07 uur
Intervisie voor zorgvrijwilligers ui... Van de redactie
Maandag 19 november 2018 om 12:59 uur
Mooie paddenstoel Van de redactie
Maandag 19 november 2018 om 11:51 uur
Duurzaam wonen voor iedereen Van de redactie
Maandag 19 november 2018 om 10:00 uur
Beleef TV voor Vechtdalhuis Van de redactie
Maandag 19 november 2018 om 14:00 uur