De Toren Nieuws Inzet voor Berezhany

Inzet voor Berezhany

Nieuws
Previous
Next
6 Jun

Op vrijdag 14 september gaat er voor de vierde keer een groep inwoners uit Bruchterveld richting Berezhany in Oekraïne. Samen met welzijnsorganisatie Caritas in Oekraïne helpt de werkgroep hier gezinnen die onder de armoedegrens leven. Elk jaar zijn er andere projecten.

"De werkgroep is ooit door mij vier jaar geleden samen met een ander gestart. Wij wilden graag hulp bieden, maar door echt daadwerkelijk iets te doen", vertelt Alexander van Doorn uit Bruchterveld. "We zijn binnen de PKN-gemeente begonnen en hebben contact gezocht met welzijnsorganisatie Caritas. Het eerste jaar dat we naar Berezhany gingen waren we met zes inwoners uit Bruchterveld. We hadden contact gezocht met een priester en hebben daar het kerkelijk centrum opgeknapt samen met enkele mensen uit Berezhany. Want je kunt natuurlijk niet alles in één week", vertelt Alexander. Het tweede jaar is er een gezin geholpen. Het betrof een oma met een zoon in een rolstoel en zijn twee kleine kinderen. Ze hebben het huis helemaal opgeknapt en rolstoeltoegankelijk gemaakt. Het derde jaar is het huis opgeknapt van een gebroken gezin met jonge kinderen. "Als we naar Berezhany gaan zijn daar vertalers aanwezig. Een andere belangrijke persoon voor ons daar is Olja. Zij regelt onder andere vrijwilligers en de hotelreservering. Doordat wij daar aan het werk zijn raken ook de eigen inwoners uit Berezhany enthousiast. En helpen ze mee. Ze vinden het ook raar dat we dit gratis voor hen doen", vertelt Alexander.

Woonvoorziening en dagbesteding

Dit jaar heeft de werkgroep gekozen voor een groter project dan voorgaande jaren. Samen met inwoners van Berezhany wordt er een start gemaakt met de renovatie van een oud landhuis. Het is de bedoeling dat dit landhuis gebruikt gaat worden als een woonvoorziening en dagbesteding voor de ouderen van Berezhany. "Op dit moment zitten er zeven gehandicapte mensen in het landhuis die verzorgd worden door bewoners van Berezhany. Dit wordt betaald door een monnikenklooster uit België. Het is de bedoeling dat in het gerenoveerde landhuis twaakf bejaardeof gehandicapte mensen gaan wonen en twintig mensen de dagopvang bezoeken.

Ook anders dit jaar is dat er gezorgd moet worden voor een doorlopende geldstroom en daarnaast is de zorg voor bejaarde mensen een aandachtspunt. De kosten voor het renoveren van het landhuis zijn ongeveer 50.000 euro. Voor de doorlopende financiering worden contacten gelegd met onder andere het monnikenklooster in België. Maar ook wordt er gekeken of het project in aanmerking komt voor lokale subsidies".

Zelf doen na al die jaren

Omdat het een groter project is, heeft de werkgroep dit project vorig jaar al bekeken. Het gebouw heeft een gat in het dak en de muren moeten allemaal gestukadoord worden. Daarom hebben ze het advies aan Olja gegeven om een stukadoor in te schakelen voordat de werkgroep komt zodat de twaalf mensen uit Bruchterveld de badkamer en het verfwerk kunnen doen. "Vorig maand kregen we een bericht dat ze een offerte hadden gekregen van een stukadoor en dat ze nu op eigen initiatief aan het werk gaan. Tot mijn verbazing kreeg ik enkele weken geleden een foto dat ze aan de slag waren. Dit is prachtig om te zien. Dat ze nu zelf dit bewerkstelligen na al die jaren", vertelt Alexander enthousiast. Onder de twaalf personen die dit jaar gaan zijn een aantal mensen werkzaam in de zorg. Zij gaan hun kennis overdragen aan de inwoners van Berezhany.

Beter een hengel dan een vis

De werkgroep organiseert allerlei acties om geld bijeen te zamelen. Met het geld kan er veel gedaan worden in Berezhany. "Het is daar allemaal veel goedkoper" vertelt Alexander van Doorn. "De collecte in de lokale kerken is soms voor Berezhany. Daarnaast hebben we acties zoals een ijsverkoop, verloting, autowassen, 'heitje voor een karweitje' en krijgen we giften. Zo hebben we onlangs een gift gekregen van de oud-papieractie uit Hardenberg. Geld is belangrijk maar belangrijk vind ik ook dat we de inwoners uit Berezhany erbij betrekken. Je kunt deze inwoners beter een hengel geven dan een vis. Het is gewoon mooi wat we doen in Berezhany en ook dankbaar werk. Als we aankomen zien we gezinnen die het echt niet meer zien zitten en als we dan komen leven ze weer op en hebben ze door ons werk weer een doel in hun leven. Zo had de oma die wij twee jaar geleden hielpen zelf een tienjarig plan opgesteld voor haar huis. Maar dit lukte haar niet. Nu hebben wij dit in een week klaar gemaakt en zijn voor haar de zorgen minder en heeft ze weer levenslust".

Wilt u het werk van de werkgroep Berezhany steunen dan kan dit door een gift over te maken naar NL58INGB0704597276. Voor meer informatie kunt u ook terecht op de facebookpagina Bruchterveld voor Berezhany.

Meer nieuws

Komt het schoenmakershuisje terug? Van de redactie
Maandag 19 november 2018 om 15:31 uur
Turftrappers verbinden Hardenberg en... Van de redactie
Maandag 19 november 2018 om 14:07 uur
Intervisie voor zorgvrijwilligers ui... Van de redactie
Maandag 19 november 2018 om 12:59 uur
Mooie paddenstoel Van de redactie
Maandag 19 november 2018 om 11:51 uur
Duurzaam wonen voor iedereen Van de redactie
Maandag 19 november 2018 om 10:00 uur
Beleef TV voor Vechtdalhuis Van de redactie
Maandag 19 november 2018 om 14:00 uur